exwtico

Κάπως έτσι ξεκίνησε το exwtico:

 

Ένα Εξωτικό στον Κυβερνοχώρο

Τη συναντάμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exwtico.wordpress.com, «Εxwtiko» η ιστοσελίδα της. Και όταν υπογράφει, εμφανίζεται ως «sexton», θα μας εξηγήσει γιατί. Αλλά την Ευτυχία Παναγιώτου τη συναντάμε και στις προθήκες, με την πρώτη της ποιητική συλλογή. Ονομάζεται «Μέγας Κηπουρός» και κυκλοφόρησε από την «Κοινωνία των (δε)κάτων».

Ο λόγος για το μπλογκ της στην ίδια:

«Το μπλογκ exwtico πήρε το όνομά του από τον στίχο του ποιήματος Parturition (Τοκετός) της Μίνα Λόι: There is a climax in sensibility / When pain surpassing itself / Becomes Exotic. (Υπάρχει μια κλιμάκωση στην ευαισθησία / Οταν ο πόνος υπερβαίνει τον εαυτό του / Γίνεται Εξωτικός). Το w της λέξης εκφράζει το ελληνικό ω, παραπέμποντας τόσο στο επιφώνημα ω! όσο και στην ελληνική λέξη έξω, γιατί τέτοια ήταν και είναι η πρόθεση: Το ανεπιτήδευτο άνοιγμα προς τον κόσμο, τη ζωή και τον άνθρωπο μέσα από εικόνες, ήχους, λέξεις, χρώματα, τα οποία τίποτα παραπάνω δεν ζητάνε από το να ξορκίζουν το πένθος. Αρχικά μιας προσωπικής, μα στην ουσία καθολικής απώλειας, ενόσω την ανθρώπινη φύση προσδιορίζει ο κοινός παρονομαστής θεμελιωδών συναισθημάτων όπως οδύνη, οργή, φόβος, αγωνία, μανία, αυταπάτη, απόγνωση, λαγνεία κ.ά., η έκφραση των οποίων είθισται, με αδικαιολόγητη εντροπία -ένα ζήτημα κοινωνιολογικό ή και οντολογικό- να περιορίζεται στις ασφυκτικές διαστάσεις ενός εφτασφράγιστου δωματίου, μετατρέποντας, εντελώς αυτοκαταστροφικά, τη μοναξιά σε βεβαιότητα.

Μα δεν είμαστε μόνοι. Οχι εξολοκλήρου. Το exwtico αντιμετωπίζει την καλλιτεχνία ως τον τόπο όπου όλα τα συναισθήματα, εφόσον υπάρχουν, επιτρέπονται, με την ίδια φυσικότητα που πίνουμε καφέ, περπατάμε, διαβάζουμε, ερωτευόμαστε, χωρίζουμε. Οσο εκφραζόμαστε ειλικρινά ονοματίζουμε καταστάσεις, όσο τις ονοματίζουμε τις αντιμετωπίζουμε, και όσο τις αντιμετωπίζουμε -με το σπάνιο θάρρος της επώδυνης αυτογνωσίας- τόσο επανακτούμε ή επαναπροσδιορίζουμε τον εαυτό μας.

Οπως κάθε μπλογκ, έτσι και το exwtico δεσμεύεται από αισθητικές προτιμήσεις, πολιτισμικά και αξιολογικά γλυκά «φορτία». Αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη τρυφερότητα καταστάσεις όπως ο διπολισμός, η αυτοχειρία, ο αντι-ρατσισμός, δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα προς τον ρόλο των φύλων. Επιμένει και θα επιμείνει στην ποίηση αλλά και τη μουσική (και τους στίχους της, που ενίοτε μεταφράζει ως ποιήματα), γιατί φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους στην κάθαρση και στην αρμονία. Μεταφράζει στα ελληνικά ξένα ποιήματα, προβαίνει σε αναγνώσεις πεζογραφίας και ποίησης και συνθέτει ιστορίες, σκέψεις ή παρωδιακά κείμενα που υπερτονίζουν κάποια φαινόμενα της εποχής. Από άποψη μεθόδου, παίζει συχνά με διπλά νοήματα, συνδυάζει τίτλους και επιλέγει εικόνες ώστε, έχοντας το ρόλο αντίστιξης, να φέρνουν στο φως το πολυδύναμο της σκέψης και των συνειρμών. Επιπρόσθετα, το exwtico «συλλαμβάνει» εν τω γίγνεσθαι το χέρι που χαράζει ραβασάκια, σχόλια, ρήσεις, θυμίζοντας πως η καλλιτεχνία δεν πρέπει – για χάρη καμίας υψηλής τέχνης- να αποβάλλει τελείως τον αυθόρμητο και απελευθερωτικό της σκοπό. Λέξεις που γράφονται, λέξεις που διαβάζονται. Λέξεις πιστευτές, όπως θα το ήθελε το ποιητικό άλτερ έγκο τού exwtico Anne Sexton στην ουσία ένας από τους πολλούς τρόπους να πολεμάμε τον θάνατο. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμα, μα το όραμα μιας μπορχεσιανής βιβλιοθήκης αρκεί για ένα καλό ξεκίνημα».

Ελένη Γκίκα. Το Έθνος, 1/11/08

2 thoughts on “exwtico”

  1. Mario Domínguez Parra said:

    Ευτυχία, καλησπέρα.

    Είμαι ένας ισπανός ποιητής, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Γνώρισα για το έργο σου από τον παλιό μου φίλο ο Ν.Γ. Λυκομήτρος. Εντιαφέρομαι να μεταφράζω ποιήματά σου στα ισπανικά, εαν μου δίνεις την άδεια σου. Κατ’ αρχίν, η πρώτη μου κύνιση σαν μεταφραστής είναι να διαλέξω μερικά ποιήματα, να τα εκδόσουν σε ένα λογοτεχνικό παράρτιμα, εδώ στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά. Και μετά, όπος έγινε με το βιβλίο του Λυκομήτρου (που θα βγει σε λίγο σε δύγλωσση έκδοση), να μεταφράζω ολόκλιρο βιβλίο. Θέλω να μεταφράζω ποιητές/ποιήτριες κυρίως άγνωστους στην ισπανική γλώσσα. Θα ήθελα να έχω μαζί σας όλους ένα διάλογο μέσα στα ποιήματά σας.

    Να είσαι καλά
    Μάριος

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s